Ads 468x60px

7 Ağustos 2013 Çarşamba

Beckett'in el yazmaları satıldı

Beckett'in el yazmaları satıldı

Samuel Beckett'in ilk romanı Murphy'nin el yazmaları, Londra'da yapılan açık artırmada yaklaşık 1.5 milyon dolara alıcı buldu.
Londra’da bulunan Sotheby’s Müzayede Evi’nde yapılan açık artırmada Beckett’in altı çizgili deftere yazdığı notlar ile yaptığı çizimler Reading Üniversitesi tarafından satın alındı. Beckett'in arkadaşı Brian Coffey'e verdiği defterler, 1960'larda bir koleksiyoncu tarafından satın alınmıştı.
Sotheby's Müzayede Evi'nin el yazmaları uzmanı Dr. Gabriel Heaton, “Bu defterler Beckett’in zihninin işleyiş biçimine ışık tutuyor” diyerek Beckett'in açılış cümlesini sekiz farklı şekilde kurguladığını belirtti.
Beckett’in “Sasha Murphy” başlığını attığı defterlerde Charlie Chaplin ile James Joyce'dan alıntılar ve düzeltmeler yer alıyor.
İlk kez 1938 yılında yayımlanan roman, sevgilisinin ısrarı ile Magdalen Akıl Hastanesi'nde çalışmaya başlayan, hastalardan Endon ile oynadığı satranç oyununu kaybetmesinin ardından ölen Murphy'nin öyküsünü anlatıyor.
Deneysel edebiyat ile absürt tiyatro akımının en önemli isimlerinden Beckett, 1969 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştü. Eserleri çok sayıda dile çevrilen Beckett'in Türkçe yayımlanan kitapları arasında "Godot'yu Beklerken", "Malone Ölüyor", "Sıradan Kadınlar Düşü" ve "Aşksız İlişkiler" bulunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder