Ads 468x60px

22 Ağustos 2013 Perşembe

Eliot yazmış, Woolf basmış!

Eliot yazmış, Woolf basmış!

Eliot yazmış, Woolf basmış!

T.S. Eliot’un, Virginia Woolf ve eşine ait yayınevinde basılan bir nadir kitabı yazara daha önce fahri doktorluk unvanı veren üniversite tarafından satın alındı.
Ünlü İngiliz şair T. S. Eliot’un “The Waste Land” adlı şiirinin dizgisi Virginia Woolf tarafından yapılan bir nadir ilk baskısı St. Andrews Üniversitesi tarafından 4 bin 500 pounda (yaklaşık 14 bin TL) satın alındı.
Eliot’un şiir kitabı, Woolf’un, kocası Leonard ile birlikte kendi yapıtlarını basmak için kurdukları Hogarth Press yayınevinde 1923’te 460 kopya basılmıştı.
Kitabın satıldığı müzayedeyi yardım kuruluşu Oxfam adına düzenleyen Bonhams müzayedeevinin kitap uzmanı Lydia Wilkinson, “Hogarth Press’te istedikleri şeyi basma özgürlüğüne sahiplerdi. Eliot ve Woolf birbirleriyle arkadaş ve yaşıttı. Woolf, Eliot’un yazım biçimi ve şiirlerinde kullandığı vezin nedeniyle tipografi ve doğru hurufatı bulma konusunda zorluk çekmişti. Sonuçta Eliot’un sonuçtan memnun kaldığı biliniyor,” dedi.
Wilkinson’ın “dokunsal doğası” ve Woolf’un yakın bağlantısının “biricikliğini” artırdığını söylediği kitabın müzayedede 2-3 bin pound arasında bir miktara satılması bekleniyordu.
Kitabı satın alan St. Andrews Üniversitesi’nin kütüphane hizmetleri direktörü John MacColl “Böylesine güçlü edebi bağlara sahip bir nadir kitaba dokunmak okuru şiirin yazıldığı dünyaya götürüyor. ‘The Waste Land’ İngiliz şiirinde bu harika satın alımın okur için yeniden yaratılmasına katkıda bulunduğu yeni bir anı temsil ediyordu,” diye konuştu.
Eserleri arasında “Dört Kuartet” (Four Quartets), “J. Alfred Prufrock’ın Aşk Şarkısı” (The Love Song of J Alfred Prufrock) ve “Yaşlı Sıçan’ın Pratik Kediler Kitabı”nın da (Old Possum's Book of Practical Cats) bulunduğu T.S. Eliot, St. Andrews tarafından 1953’te fahri doktorluk unvanına layık görülmüştü.
Guardian

1 yorum:

  1. Merhabalar;
    Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    23. takipçiniz benim.
    Bu arada çok hoş bir çekilişim var, muhakkak beklerim :)
    Sevgiler
    http://http://whiteglaze.blogspot.com/2013/08/beyaz-srn-buyuk-cekilisi.html
    twitter: @_gamzeahmet_

    YanıtlaSil