Ads 468x60px

22 Temmuz 2012 Pazar

Edebiyattan sinemaya uyarlanan en iyi filmler

Edebiyattan sinemaya uyarlanan en iyi filmler




İngilterede düzenlenen kapsamlı bir araştırmada film eleştirmenleri ve uzmanlar, bugüne dek yapılmış en iyi 50 roman uyarlamasını belirlediler. Listelenen 50 roman uyarlaması arasında Tess'ten Amerikan Sapığı'na, Guguk Kuşu'na pek çok önemli klasik ve çağdaş roman yer alıyor... Peki siz bu filmlerden kaç tanesini seyrettiniz?.

1 1984: George Orwell'in 1949 tarihli romanından 1984'de Michael Radford tarafından yapılan uyarlama, tüyler ürpertici bir toplumu tasvir ediyordu.

2 ALİS HARİKALAR DİYARINDA: Lewis Carroll takma adıyla yazan Charles L. Dodgson'un bu fantastik hikâyesinin 1951 tarihli Disney uyarlaması çok başarılıydı.

3 ALTIN PARMAK: Ian Fleming'in Goldfinger romanı Sean Connery'li bir Bond filmine dönüştüğünde yıl 1964'tü.

4 AMERİKAN SAPIĞI: Bret Easton Ellis'in ürkütücü romanı 2000 yılında Christian Bale'in başrolde olduğu bir filme dönüştü.

5 AŞK VE GURUR: Jane Austen'ın en ünlü karakterlerinden Elizabeth Bennet'ı yarattığı ünlü romanını 2005 yılında sinemaya uyarlandı.

6 BABA: Mario Puzo'nun romanı, Francis Coppola'nın elinde, olduğundan daha görkemli hale geldi.

7 BASKERVILLELERİN LANETİ: Arthur Conan Doyle'un en güzel Sherlock Holmes serüvenlerinden biri olan kitap, Paul Morrissey yönetiminde Peter Cook ve Dudley Moore'la 1978'de sinemaya uyarlandı.

8 BAYAN JEAN BRODIE'NİN BAHARI: Muriel Spark'ın aynı adlı romanının sinema uyarlamasında Maggie Smith başroldeydi.

9 BIÇAK SIRTI: Philip K. Dick'in Do Androids Dream of Electric Sheep romanı 1982 yılında Ridley Scott önderliğinde etkileyici bir bilimkurgu filmine dönüştürüldü.

10 BRIGHTON ROCK: Graham Greene'in suç dünyasını anlatan romanı, Richard Attenborough'nun başrolde olduğu bir filme dönüşürken senaryoyu hazırlama işi de Greene'e verilmişti.

11 BROKEBACK DAĞI: Genç yaşta hayata gözlerini yuman Heath Ledger'ın rol aldığı bu üç Oscar ödüllü Ang Lee filmi, Annie Proulx'un kısa romanından uyarlanmıştı.

12 BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK: Harper Lee'nin romanından 1962'de sinemaya uyarlanan To Kill a Mockingbird'ün başrollerinde Gregory Peck ve Mary Badham vardı.

13 CATCH 22: Joseph Heller'ın romanı, Mike Nichols'ın yönettiği, Orson Welles'ten Art Garfunkel'a ünlülerle dolu bir oyuncu kadrosuna sahip 1970 tarihli bir filme dönüştü.

14 CHARLIE VE ÇİKOLATA FABRİKASI: Roald Dahl'ın 'çocuk edebiyatı'nın klasiği olmuş öyküsünü Tim Burton sinemaya uyarladı. Başrolde Johnny Depp vardı. Filmin tadı damağımızda kaldı.

15 DEMİRYOLU ÇOCUKLARI: Edith Nesbit imzalı romanın 1970 tarihli uyarlaması klasikler arasındaki yerini aldı.

16 DIŞLANMIŞLAR: S.E. Hinton'ın 1967 tarihli Outsiders romanını Francis Ford Coppola sinemaya aktardı ve başrolleri Matt Dillon, Diane Lane, Patrick Swayze gibi isimlere verdi.

17 DOKTOR JİVAGO: Boris Pasternak belki bir Tolstoy, Çehov veya Dostoyevski değildi ama ABD'de hep çok gözdeydi. Bu klasik romanının film uyarlamasını David Lean yönetti ve 1965 tarihli filmde Ömer Şerif ve Julie Christie başrollerdeydi.

18 DÖVÜŞ KULÜBÜ: Kimse bir Chuck Palahniuk romanının Hollywood'un ilgisini çekeceğini düşünemezdi. David Fincher'ın filmi Brad Pitt'i mega-star haline getirdi.

19 ESARETİN BEDELİ: Tim Robbins ve Morgan Freeman'ın bu filmdeki performanslarını kim unutabilir ki... Film bir Stephen King romanından, Rita Hayworth and Shawshank Redemption'dan uyarlandı.

20 FRANSIZ TEĞMENİN KADINI: John Fowles'un 1969 tarihli büyük romanı Fransız Teğmenin Kadını, Meryl Streep ve Jeremy Irons'ın oynadığı post-modern bir filme dönüşecekti, senaryo yazma işini Harold Pinter'a verdiler...

21 GUGUK KUŞU: Ken Kesey'nin 1962 tarihli romanının film uyarlamasını yapma ayrıcalığı Milos Forman'ındı. Başrolde Jack Nicholson vardı...

22 GÜNAH ŞEHRİ: Frank Miller'ın karanlık dünyasını çok iyi özetleyen Sin City'i sinemaya uyarlama fikri Robert Rodriguez, Miller ve Quentin Tarantino ortaklığıyla gerçek oldu.

23 GÜNDEN KALANLAR: Anthony Hopkins ve Emma Thompson, Kazuo Ishiguro'nun 'uşak romanı'nın sinema versiyonunda unutulmaz oyunculuklar sergilediler.

24 GÜNEŞ İMPARATORLUĞU: J.G. Ballard imzalı otobiyografik bir romandan Steven Spielberg imzalı, 1987 tarihli bir uyarlama..

25 İNGİLİZ HASTA: Michael Ondaatje'nin 300 dile çevrilen romanı Ralph Fiennes ve Juliette Binoche'un başrolde olduğu epik bir Hollywood filmi oldu. 1996 tarihli film en iyi film de dahil dokuz dalda Oscar kazandı.

26 JAWS: Peter Benchley 1974'te yazdı, bir yıl sonra 'ortalama' bir eser olduğu düşünülen roman Steven Spielberg'ün elinde bir gerilim başyapıtına dönüştü.

27 KAYBOLUŞ: George Sluizer, Tim Krabbe imzalı Altın Yumurta romanını iki defa sinemaya uyarladı. Hollanda prodüksiyonu olan 1988 tarihli Vanishing, sinema tarihinin unutulmazları arasında.

28 KERKENEZ: Ken Loach onu bağımsız sinemanın büyük isimleri arasına sokan bu filmi Barry Hines'ın Kestrel for a Knave romanından sinemaya uyarladı.

29 KIYAMET: Joseph Conrad'ın kısa romanı Karanlığın Yüreği 1899'da yayımlanmıştı. Baba'nın yönetmeni Coppola, bu romanı aldı ve 20. yüzyılın en etkileyici savaş filmini Vietnam'da çekti.

30 LOS ANGELES SIRLARI: James Ellroy'un 1990'da yayımladığı 'neo-noir' suç romanı türündeki L.A. Confidential'ı, Curtis Hanson tarafından Guy Pearce, Kevin Spacey, Russell Crowe, Kim Basinger gibi yıldızların olduğu bir kadroyla 1997 yılında sinemaya uyarlandı.

31 LOLITA: Vladimir Nabokov'un en dokunaklı ve incelikli romanlarından biri olan Lolita'yı beyazperdeye taşımak Stanley Kubrick'e düştü. Yıl 1962'ydi ve başrollerde James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon ve Peter Sellers vardı.

32 MALTA ŞAHİNİ: İşte polisiye romanın en sert yazarlarından Dashiell Hammett ve onun ruhundan mükemmel biçimde anlayan bir yönetmen, John Huston... 1941 tarihli filmin başrolünde Humphrey Bogart ve Mary Astor vardı.

33 MAVİ ELBİSELİ ŞEYTAN: Denzel Washington'ın başrolde olduğu 1995 tarihli filmin kaynağı Walter Mosley'nin çarpıcı dedektiflik öyküsüydü.

34 OLIVER TWIST: Bu ünlü Charles Dickens klasiği pek çok defa sinemaya uyarlandı. David Lean'in 1948 tarihli müzikali en başarılısı.

35 ORLANDO: Tarih içinde yüzyıllar boyunca hareket eden, ülke, medeniyet ve cinsiyet değiştiren Virginia Woolf kahramanı Orlando, Tilda Swinton'ın başrolde olduğu filmle karşımıza çıktı.

36 ORMAN KİTABI: Rudyard Kipling'in 1894 tarihli kitabının 1942'de Zoltan Korda tarafından beyazperdeye taşınan uyarlaması dört dalda Oscar adayı oldu.

37 OTOMATİK PORTAKAL: Stanley Kubrick bir kitabı seviyorsa bunun bir sebebi olmalı... Anthony Burgess imzalı A Clockwork Orange'ın film uyarlaması, 20. yüzyılın en parlak sanat eserlerinden biri oldu.

38 REBECCA Alfred Hitchcock'un en güzel filmlerinden Rebecca, 1940 tarihli bir Daphne du Maurier romanından uyarlanmıştı.

39 SCHINDLER'İN LİSTESİ: Steven Spielberg bu en ciddi ve trajik filmini Thomas Keneally'nin Schindler's Ark romanından sinemaya uyarlamıştı.

40 SIKI DOSTLAR: Martin Scorsese bu ustalıklı filmi Nicholas Pileggi'nin Wiseguy romanından yola çıkarak yaptı.

41 SİNEKLERİN TANRISI: William Golding'in romanı, tiyatro sanatının en büyük ustalarından Peter Brook tarafından 1963 yılında sinemaya uyarlandı.

42 SOĞUKTAN GELEN CASUS: John le Carre imzalı Soğuk Savaş dönemi romanı 1965 yılında Richard Burton'un başrol oynadığı aynı adlı İngiliz filmine ilham kaynağı oldu.

43 TEHLİKELİ İLİŞKİLER: Pierre Choderlos de Laclos imzalı bu mektup roman Stephen Frears yönetiminde sinemaya uyarlandı. 1988 tarihli filmde Glenn Close'la John Malkovich başrollerdeydi.

44 TESS: Thomas Hardy'nin 1891'de çıkan karamsar romanı, Nastassja Kinski'nin başrolde olduğu, Roman Polanski imzalı Tess'e dönüştüğünde yıl 1979'du.

45 THE DAY OF THE TRIFFIDS John Wyndham'a saygınlık kazandıran bu roman 1962 yılında sinemaya uyarlandı.

46 TIFFANY'DE KAHVALTI: Truman Capote'nin muhteşem romanı, 1961 yılında Blake Edwards'ın elinde unutulmaz bir klasiğe dönüştü.

47 TRAINSPOTTING Irvine Welsh'in sarsıcı romanı, yayımlandıktan üç yıl sonra Milyoner'in yönetmeni Danny Boyle tarafından 1996'da filme çekildi. Sonuç müthişti, müzikler olağanüstüydü.

48 TUT ŞU BÜCÜRÜ: Elmore Leonard hep çok eğlenceli ve sürükleyici suç öyküleri anlatır; 1990 tarihli Get Shorty romanı John Travolta, Rene Russo gibi yıldızlar tarafından sinemaya uyarlandı.

49 YETENEKLİ BAY RIPLEY: 1954 tarihli romanın yazarı Patricia Highsmith film uyarlamalarından çok da hoşlanan biri değildi. Wim Wenders'ın yaptığı uyarlamadan nefret etmişti ama Anthony Minghella'nın 1999 tarihli uyarlamasını görmeye ömrü yetse muhtemelen mutlu olurdu.

50 WATERSHIP DOWN: Bir grup tavşan yavrusunun öyküsünü anlatan Richard Adams imzalı 1972 tarihli fantastik kitap, John Hurt'ün başrolünde olduğu 1978 tarihli bir animasyon filmine ilham kaynağı oldu.

0 yorum:

Yorum Gönder